Ontdek de dorpen op Ameland

Een rijke geschiedenis, een prachtige natuur, vele bezienswaardigheden, gezellige terrassen… De dorpen op Ameland hebben elk hun eigen charme en zijn zeker een bezoek waard!

Nes

De levendige hoofdplaats van Ameland is een startpunt bij uitstek. Een dorp dat ooit werd gedomineerd door stoere commandeurs. Kapiteins van de walvisvaart drukten hun stempel op het straatbeeld. Karakteristieke huisjes uit de 17de en 18de eeuw ademen nog de glorietijd van jacht in de noordelijke ijszeeën.

Tip: let eens op de ‘muizetandjes’ in de gevels. Twee richels met puntige steentjes in de woning van een commandeur, één rijtje minder voor de stuurman. Maar Nes is veel meer dan historisch eerbetoon.

Nes, de hoofdplaats van Ameland, kent vele prachtige bezienswaardigheden. Neem bijvoorbeeld de veersteiger en de jachthaven. De jachthaven is geopend van 1 april tot 1 november en is toegankelijk voor kleine schepen. Door de geringe diepte bij de haveningang, bij eb 0,60-0,80 meter, is de haven niet geschikt voor grote vaartuigen. Kijk uw ogen uit naar de vele prachtige scheepjes en boten.

Buren

Buren, begrensd door wegglooiende weilanden met koeien en schapen, is eveneens een van de pittoreske plaatjes op Ameland. Buren staat ook wel bekend als jongste dorp van Ameland en is zichtbaar meegegaan met de tijd. Het knusse dorpshart wordt gevormd door moderne voorzieningen zoals winkeltjes, levendige cafeetjes en uitnodigende terrasjes, die garant staan voor gezelligheid.

Buren telt circa 700 inwoners en is het meest oostelijke dorp van Ameland en herbergt mooie natuurgebieden, zoals Het Oerd en de Kooiduinen. Het Oerd staat bekend om haar oude en rijk  begroeide duinencomplex. De Oerdblinkert is de hoogste duin van Ameland met +24 meter. Vanaf deze hoge duin heeft u een prachtig uitzicht over het natuurgebied.

De mooiste wandelroute in de omgeving van Buren is Buurderduinen. Tijdens een 4,5km lange tocht brengt deze wandelroute u langs de mooiste locaties op Ameland. Deze wandeling is erg speciaal, want het brengt u ook door 3 verschillende gebieden. Het begint bij de duinen, loopt over op de bossen en eindigt met een wandeling over het strand. Een echte “must do” voor elke natuurliefhebber.

Hollum

Het goed bewaarde historische hart van Hollum ademt nog altijd een maritiem verleden. In fraaie commandeurshuizen die beschutting bij elkaar lijken te zoeken. Verhalen… Hollum heeft ze in overvloed!

Naast de rijke historie van Hollum is het ook het grootste dorp en tevens het meest westelijke dorp van Ameland. Voor culturele uitstapjes is Hollum zeker een aanrader. Met maar liefst 53 rijksmonumenten heeft u tijd te kort om alles in één dag te bezichtigen.

Ballum

In het lommerrijke hart van het dorp gaan trendy en traditioneel moeiteloos hand in hand. Gasten nippen er zorgeloos van een Nobeltje (het ‘huisdrankje’ van Ameland), dwalen door een museum vol nostalgie of genieten actief op sportief terrein. Een rondvluchtje, paraspringen en zweefvliegen. Het kan allemaal!

Ballum heeft het kleinste aantal inwoners van Ameland. Het beschikt over een kleinschalig vliegveld  in het westelijke gedeelte van het dorp. Ameland Airport is in 1945 aangelegd in overleg met de Defensie. De enkele grasbaan van 850 x 30 meter wordt gebruikt om te landen en om op te stijgen door zowel zakelijk als recreatief vliegverkeer. Voor de echte waaghals kunnen hier parachutevluchten, rondvluchten en zweefvluchten geboekt worden.