Ontdek de omgeving op Ameland

Rustzoekers, sportievelingen en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op het prachtige Ameland. Hier is het elke dag genieten! Geen dag is hetzelfde. Geregisseerd door wind, water en de getijden gaat Ameland onverstoorbaar zijn gang.

Fietsen op Ameland

Op Ameland zijn veel mooie fietsroutes die u naar de mooiste plekjes brengt. De fietsroutes lopen langs de Waddenzeedijk, door bossen, duinen en gezellige dorpjes. Ameland biedt circa 100 km aan fietspaden. Ideaal om een dagje Ameland te verkennen. Fietsers kunnen binnen een halve dag alle soorten landschappen zien. U staat verbijsterd van de vele verschillende soorten planten en vogels. Verder bieden de fietspaden u een prachtig uitzicht over de zee, strand, weides en de gezellige terrassen. Vooral het fietspad langs de Kooioerdstuifdijk en het Stuifdijkpad bij natuurgebied Het Oerd zijn populaire fietsroutes onder toeristen. Dit fietspad is in 2019 vernieuwd en breder gemaakt, zodat het op dit pad nog aangenamer fietsen is.

Hebt u een lekke of een slappe band? Geen probleem. Langs de fietspaden zitten vele fietsenwinkels die uw band kunnen plakken. Ook zijn er vele fietsverhuurbedrijven te vinden voor het huren van tweewielers, tandems en zelfs bakfietsen.

Wandelen op Ameland

De vele wandelroutes langs gezellige dorpjes, natuurgebieden en over de duinen. Dat maakt Ameland speciaal! Hier verkent u de uitdagende natuur en natuurlijk ook de mooiste plekjes van het eiland. Jaarlijks worden er op Ameland verschillende interessante wandelevenementen georganiseerd. Wandelroutes met afstanden van 3 tot 25 kilometer. Allemaal, hier op Ameland.

Op Ameland vindt u ook diverse routes voor jong en oud. Het Paddenpad op Ameland is een leuke route voor jonge kinderen. Het pad is 2,1 km lang en het startpunt is bij het Natuurcentrum van Nes. Daaropvolgend loopt u een klein stukje langs de rand van Nes. Vrij snel belandt u in het bos en heeft u de keuze uit verschillende routes. Onderweg leest u op de bordjes leuke informatie over de natuur en het leven op Ameland.

Voor de echte wandelliefhebbers is Hollumerduinen en Lange duinen een aanrader. Het wandelpad is 8,6 km lang en het startpunt is in de Oranjeweg. Tegenover de Oranjeweg staat de Vuurtoren van Hollum. Dit is het zeer eenvoudig te vinden startpunt. Tijdens het bewandelen van dit pad loopt u over droge duinen, door vochtige duinvalleien en langs het prachtige strand. Prachtig!

Wad excursies, leuk!

Altijd al op de wadden willen lopen? De wadbodem droogt twee keer per dag uit. Dat geeft u de mogelijkheid om erop te lopen. Er zijn veel interessante wad excursies op Ameland om meer te weten te komen over de wadden zelf. Tijdens de wadlooptocht maakt u een wandeling over het wad en krijgt u uitleg van een gids. De oorsprong, het beheer, de bedreigingen en vooral de enorme natuurwaarde van de wadden komen dan aan bod. In dit prachtige natuurgebied vindt u veel verrassingen uit het rijk van de flora en fauna.

Ook is het mogelijk om een zeehondentocht te maken. De zeehondentocht is een tocht op de Waddenzee met als hoogtepunt een bezoek aan het natuurgebied waar de zeehonden verblijven.

Als de zandbanken opgedroogd zijn is er veel te zien. Aanschouw de vele mosselen, kokkels en het grote aantal diverse soorten vogels. Tijdens een schelpentour ziet u schitterende schelpen en kunt u van boord om een wandeling van een halfuur te maken op de drooggevallen zeebodem. Ervaar het fantastische uitzicht vanuit zee op het eiland en aanschouw de schoonheid van Ameland vanuit een ander perspectief.

Bezoek VVV Ameland om te kijken of er een excursie gepland staat tijdens uw verblijf op Ameland.

Ameland Adventures

Ameland Adventure maakt uw vakantie op Ameland interessanter, spannender, actiever en uitdagender!  Bij Ameland Adventures zoekt u op een veilige manier uw grenzen op en beleeft u een geweldige dag. Van boogschieten en strandzeilen tot bubblevoetbal en kitebuggyen. Het kan allemaal bij Ameland Adventures! U kunt hier terecht met kleine groepen, maar grote groepen zijn ook zeker welkom.

Ameland Adventures biedt u ook de mogelijkheid om te golfsurfen. De eerste surfles duurt ongeveer 1,5 uur en zal ook gericht zijn op het theoretische gedeelte. Het theoretische gedeelte duurt ongeveer 15 minuten, en daarna sjeest u voor het eerst over de hoge golven van Ameland! Per gecertificeerde instructeur kunnen 7 deelnemers aansluiten. Ook is er de mogelijkheid om een privéles te nemen. De instructeur gaat dan alleen met u het water op. Er komen verschillende surftechnieken aan bod, en je krijgt meer persoonlijke aandacht dan groepslessen. Met een privéles heeft u de techniek sneller onder de knie en gaat het golfsurfen u nog gemakkelijker af.

Natuurcentrum & Blotevoetenpad

Natuurcentrum Ameland heeft een provocatief Blotevoetenpad. Hier loopt u over zand, schelpen, grind en het bospad. U kunt een bezoek aan het Blotevoetenpad combineren met een bezoek aan Natuurcentrum Ameland. Natuurlijk is het ook ideaal voor een kinderfeestje. De schoenen kunnen achtergelaten worden in een schoenenbox of u kunt ze meenemen in een speciaal schoenentas.

Naast het Blotevoetenpad kunt u ook vele andere leuke activiteiten doen zoals een strandexcursie, wad-zwerven, wad-tochten, safari Kooiduinen, vissen voeren of zelfs een vuurtorentocht.

Natuurcentrum Ameland heeft een prachtig aquarium, een landschapskamer en practicumzaal. In het Watertheater betreedt u de onderwaterwereld vol leven. Op de eerste verdieping komt u vooral meer te weten over de bruinvissen, potvissen en de zeehonden. Ook zult u verbijsterd staan van het aantal mooie vissen die leven in het aquarium. De vissen in het aquarium worden op een vast tijdstip gevoerd en de experts geven enthousiast uitleg over bepaalde vissoorten.

Natuurgebied Het Oerd

Natuurgebied Het Oerd staat bekend om haar prachtige oude duinengebied met hoge duinen en vochtige duinvalleien, die de wandeltocht versieren. Verder kent het gebied een rijke en de afwisselende plantengroei. De hoogste zandduin is niet minder dan +24 meter en draagt de naam Oerdblinkert. Op natuurgebied Het Oerd kan er mooi gewandeld worden en heeft u een uniek uitzicht over de kwelders. Leuk weetje: de naam Oerd komt van een dorp dat ooit verdronken was. De kwelder is de opeenhoping van land buiten de dam, en bij vloed zijn duizenden vogels te zien. In de omgeving kunt u ook veel blauwe en bruine kiekendieven spotten en in de oostelijke zandduinen vindt u een kolonie van ruim 3300 zilvermeeuwparen.

Buiten het broedseizoen proberen veel vogels hun toevlucht te zoeken op het Wad. Als ze vanwege vloed terugkomen op zoek naar voedsel, blijven ze op Het Oerd en De Hon. U ziet vele vogels zoals de tureluur, wulp, grutto, schoolekster en bonte strandloper vooral in de herfst.