Wat kan je zien op Ameland?

Op Ameland raakt u niet uitgekeken. Het eiland staat niet alleen bekend om haar prachtige natuur en gezellige horeca, maar ook om haar rijke historie.

Vuurtoren Bornrif

Vuurtoren Bornrif, een historisch rijksmonument uit 1880, wordt vandaag de dag gebruikt als museum met vele verborgen verhalen. Tegenwoordig kunt u de vuurtoren bezichtigen en een kijkje nemen in haar verouderde ruimtes. Deze historische bezienswaardigheid, eigendom van de Gemeente Ameland, is maar liefst 55,3 meter hoog en telt 15 verdiepingen. Door het nemen van 236 traptreden is de top van de vuurtoren bereikt. Eindelijk boven aan gekomen kunt u zich inleven in het dagelijkse leven van een vuurtorenwachter destijds. Met een weids panorama-uitzicht kijkt u over zee, het uitgestrekte landschap van Ameland en het over het prachtige Terschelling.

Maritiem Centrum Abraham Fock

Het Maritiem Centrum Abraham Fock is een zeer veelzijdig museum om tijdens uw verblijf op Ameland te bezoeken. Het museum staat ook wel bekend om de paardenreddingsboot. Een erg interessante demonstratie waarbij krachtige paarden door samen te werken bijstand verlenen aan een reddingsboot. Kijk uw ogen uit tijdens de demonstraties die plaatsvinden op het strand ten zuidwesten van Hollum. Vanaf te duinen krijgt u een perfect beeld hoe het vroeger ging tijdens reddingsacties.

Maar deze spectaculaire reddingsacties zijn niet het enige wat het maritiem Centrum u te bieden heeft.  Waant u zich in de wereld van de radioverbindingen, neem een kijkje in het leven van een kapitein, het navigeren op een boot en kom meer te weten over eigenaardige kapiteinsverhalen. U, maar ook de kinderen, zullen deze onmisbare dag voor altijd herinneren. Beleef het allemaal bij Abraham Fock, het maritieme centrum op Ameland.

Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager

Ameland kent een rijke historie met een eigen cultuur. Bij Cultuurhistorisch museum Sorgdrager ontdekt u hoe de samenleving was, hoe de antieke meubels er destijds uitzagen. En dat alles op de zolder van het Sorgdragershuuske. Het museum, gelegen in het hart van Hollum, geeft een nieuwe dimensie aan uw verblijf op het prachtige Ameland.

Koren- en mosterdmolen De Verwachting

Hebt u al een die heerlijke Amelandse mosterd geproefd? Die op Amelandse bodem wordt geproduceerd? De Amelandse akkers worden al jarenlang gezaaid en verbouwd om die bekende en overheerlijke mosterd te produceren. De mosterd behoord tot het Amelands Product, wordt gemaakt van biologische ingrediënten en kenmerkt zich door de maar liefst 14 diverse delicieuze smaken. U kunt het interessante proces van het malen tot het brengen van de mosterd in potjes volledig bijwonen. Het staat garant voor een middag van vermaak en smaak! En dat alles bij Koren-  en mosterdmolen De Verwachting.

Bij de molen kunt u niet alleen terecht voor de enige echte Amelander mosterd. U kunt zelf ook een luchtige en lekkere cake bakken. Bij het molenwinkeltje zijn er ambachtelijk gemaakte molenproducten te verkrijgen, die zorgen dat u de lekkerste pannenkoeken en cakes zal bakken.

Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude

Landbouw-Juttermuseum Swartwoude geeft u een goed beeld van het harde werken van de Amelandse boeren. Op een synergetische wijze maakt u kennis met het zware Amelander boerenleven rondom 1900. Net als toen, zult u ervaren dat het boerenleven absoluut niet gemakkelijk is. Het vlijtige boeren landbouwleven werd namelijk ook vaak met vissen vangen, jagen en jutten gecombineerd.

Het jutten zorgde voor unieke vondsten op het schitterende strand van Ameland. Na een bezoekje aan het Juttersmuseum, wordt dit museum nog steeds gezien als één van de meest interessante van het eiland. Vele uiteenlopende prachtige strandvondsten en hun bijzondere verhalen zijn te bewonderen tijdens een gezellige middag in het Landbouw-Juttermuseum.

Bunkermuseum

Het Bunkermuseum kent een unieke ligging in de duinen, ten westen van de vuurtoren in Hollum. Plof lekker neer op het terras van The Sunset, vul uw maag met een heerlijk gerecht van de zeer diverse menukaart en bezoek daarna het onbemande bunkermuseum. Zeer interessant, kleinschalig, met een eigen verhaal, unieke vondsten en gedenkruimte. Dat kenmerkt het Bunkermuseum! De trappen die u naar beneden leiden, brengen u te midden van de rijke historie van Ameland.

Korenmolen De Phenix

Korenmolen De Phenix is een bekende bezienswaardigheid in Nes. De oude molen, met vele zware tegenslagen, was zelfs in 1629 al actief in gebruik. Door middel van een discmanrondleiding krijgt u gesproken begeleiding waardoor u een perfect beeld krijgt van de werking en geschiedenis van de korenmolen. Het wordt namelijk nog steeds gebruikt door hardwerkende molenaars, die ervoor zorgen dat rogge wordt verwerkt tot een Amelands product, namelijk het roggebrood. Laat u volledig verrassen door de historische verhalen die u ten gehore komen.

Nobel Nostalgisch museum

Sta verstelt van een prachtige collectie antieke auto’s, mode items, fietsen, muziekinstrumenten en huishoudelijke artikelen uit de vorige eeuw, verzameld door Tjeerd Nobel. Aanschouw winkels met elk een eigen indrukwekkend verhaal. Van ouderwetse kapper tot benzinepomp. Het is allemaal nagebouwd in het Nobel Nostalgisch museum. Kunt u zich al inleven hoe het dagelijkse leven er vroeger uitzag? De collectie is elke dag te beschouwen en tevens erg leuk voor kinderen.